تامین مالی جمعی فرابورس چیست؟


تامین مالی جمعی فرابورس چیست؟

تامین مالی جمعی (کراد فاندینگ)

از دو بخش crowd و funding تشکیل شده

به معنی تامین مالی از یک جمع یا تامین مالی جمعی

است. کراودفاندینگ یک روش جدید است که در سطح جهانی و از سال ۲۰۰۶ برای تامین همه یا بخشی از سرمایه نقدی مورد نیاز جهت شروع یا انجام یک فعالیت مشخص مورد استفاده قرار میگیرد. که به تازگی در ایران هم مورد استقبال قرار گرفته است.


تامین مالی جمعی فرابورس چیست؟

در تامین مالی جمعی، مشارکت‌های نقدی افراد مختلفی از یک جامعه، برای یک هدف مشخص، از طریق زیرساخت‌های اینترنتی و عموما از طریق پلتفرم‌هایی که برای این منظور ایجاد شده‌اند، جذب می‌شود.

تامین مالی جمعی چیست؟

تامین مالی جمعی که معادل فارسی Crowdfunding است و در برخی منابع به عنوان سرمایه‌گذاری جمعی شناخته می‌شود، به فرآیند جمع‌آوری سرمایه از تعداد زیادی سرمایه‌گذار برای تامین مالی یک کسب و کار، پروژه یا فعالیت خاص گفته می‌شود. این سرمایه‌گذاران به ازای مشارکت خود، سود نقدی، سهام یا پاداش دیگری دریافت می‌کنند.

این روش تامین مالی تنها به فعالیت‌های اقتصادی محدود نمی‌شود و می‌تواند برای طرح‌های نیکوکارانه و خیریه نیز به کار رود. استارتاپ‌ها، شرکت‌های دانش‌بنیان، پروژه‌های زیست‌فناوری، نانو، فناوری‌های مالی، و سایر حوزه‌های نوآورانه می‌توانند از طریق پلتفرم‌های تامین مالی جمعی که مجوز از سازمان بورس دارند، سرمایه جذب کنند.

تاریخچه کراد فاندینگ

این روش برای اولین بار در سال 2006 توسط کارآفرینی به نام مایکل سالیوان برای تامین مالی شرکتش معرفی شد. پس از رکود اقتصادی در سال 2008، کراد فاندینگ به سرعت در سطح جهان پذیرفته شد. در ایران نیز این روش در سال 1397 با تصویب دستورالعمل تامین مالی جمعی توسط شورای عالی بورس رسمیت یافت.

تامین مالی جمعی چگونه کار میکند؟

در ابتدا لازم است چند کلیدواژه را تعریف کنیم تا ساده تر موضوع را شرح دهیم:

 

 

 

  • عامل: شخص حقوقی است که بر اساس مقررات و دستورالعمل‌های مشخص، اقدام به تامین مالی جمعی برای متقاضی می‌کند و مسئولیت مدیریت و نظارت بر فرآیند تامین مالی را بر عهده دارد.
  •  
  • متقاضی: شخص حقوقی که برای تامین منابع مالی مورد نیاز جهت اجرای یک طرح، پروژه یا فعالیت مشخص به عامل مراجعه می‌کند و درخواست تامین مالی خود را ثبت می‌نماید.
  • طرح: فعالیت یا پروژه‌ای است که متقاضی برای انجام آن نیاز به تامین مالی دارد و از طریق پلتفرم تامین مالی جمعی اقدام به جمع‌آوری سرمایه می‌کند.
  • گواهی شراکت: ورقه بهاداری است که به‌صورت الکترونیکی و بدون نیاز به ثبت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار در فرآیند تامین مالی جمعی منتشر می‌شود و به سرمایه‌گذاران اختصاص می‌یابد.

 

 

 

در تامین مالی جمعی، متقاضی که معمولاً شخص حقوقی است، درخواست خود را در پلتفرم عامل ثبت می‌کند. پس از ارزیابی و تأیید طرح، مراحل تامین مالی از طریق سرمایه‌گذاران انجام می‌شود. سرمایه‌گذاران پس از ثبت‌نام در پلتفرم می‌توانند در طرح‌های مختلف سرمایه‌گذاری کرده و گواهی شراکت دریافت کنند.

انواع تامین مالی جمعی

تامین مالی جمعی در چهار نوع مختلف ارائه می‌شود:

  1. مبتنی بر اهدا:
  2. افراد بصورت داوطلبانه و بدون انتظار از بازگشت مالی یا پاداش مبالغ مختلفی را به پروژه ها یا سازمان ها اهدا میکنند. برای طرح‌های خیریه و بشر دوستانه که بازپرداخت مالی وجود ندارد.
  3. مبتنی بر پاداش:

کمپین کراودفاندینگِ مبتنی بر پاداش

در این روش صاحبان سرمایه برای سرمایه گذاران پاداش

  1. در نظر میگیرند که شامل تخفیف خدمات ویژه ارسال نمونه محصول و … میشود در واقع مشارکت‌کنندگان پاداش یا خدمات مرتبط با طرح دریافت می‌کنند. از مزایای این طرح میشود به حفظ حمایت کنندگان ، جذب سرمایه گذاران جدید و تجربه انحصاری برای هر سرمایه گذار اشاره کرد.
  2.  

مدل مبتنی بر سهام

 صاحبان سرمایه در این روش در مقابل تامین منابع مالی و بودجه مربوطه به صاحبان کسب و کار سهام دریافت می نمایند. در سال ۲۰۱۲ با تصویب قانون جابز آمریکا باعث رشد چشمگیر تامین مالی جمعی با مدل میتنی با سهام گردید.

  1. سرمایه‌گذاران در ازای مشارکت، سهام یا سود سهام کسب می‌کنند.
  2.  
  3. مبتنی بر قرض (وام):
  4. سرمایه‌گذاران مبالغی را به عنوان وام به طرح‌ها می‌دهند و پس از اجرای طرح، اصل وام به همراه بهره به آن‌ها بازپرداخت می‌شود.بنابراین کرادفاندینگ ها وام گیرندگان را به وام دهندگان وصل میکنند.

مزایا و معایب کراد فاندینگ

مزایا:

  • امکان تامین مالی سریع و کم‌هزینه برای شرکت‌های کوچک و استارتاپ‌ها
  •  
  • بازدهی بالا برای سرمایه‌گذاران
  • نظارت و شفافیت در اجرای طرح‌ها

معایب:

  • هم اکنون تامین مالی جمعی در ایران از نوع مشارکت است. به این معنی که سرمایه گذار در سود و زیان طرح شریک است. اما از این جمله میتوان این طور برداشت کرد که ریسک این قبیل سرمایه گذاری ها بسیار زیاد است و ممکن است سرمایه از دست برود.
  • اما وجود نهاد های مالی خبره و وجود نهاد های عامل و نظارت بر اجرای این گونه طرح ها باعث می شود ریسک این سرمایه گذاری ها به حد اقل برسد.
  • در اینگونه سرمایه گذاری ها عامل اقدام به دریافت وثایق قابل اتکا از شرکت ها و تولید کنندگان میکند. که اطمینان بیشتری را به سرمایه گذاری در این طرح ها ایجاد میکند.

نتیجه‌گیری

کراد فاندینگ فرصت‌های مناسبی برای کسب و کارها و سرمایه‌گذاران فراهم کرده است و با وجود ریسک‌های موجود، با تدابیر نظارتی و تضامین، ریسک‌ها کاهش می‌یابد.

درصورتی که مایل هستید طرح های فعال در این زمینه را مشاهده کنید میتوانید به این صفحه در وبسایت فاندرلند بزرگترین مرجع معرفی طرح های تامین مالی جمعی فرابورس در ایران مراجعه کنید.

 

 

آخرین پست ها

راه های افزایش درآمد در رشته برنامه نویسی
راه های افزایش درآمد در رشته برنامه نویسیبرنامه نویسی یک ابزار قدرتمنده که که میتونه فرصت های درامدی متنوعی ایجاد کنهدر این مطلب در مورد روش های درامدی در این رشته صحبت میکنیم و براش مثال میزنیم.
چرا سرمایه‌گذاری در طرح‌های تولیدی مثل سیم و کابل دامغان سودآور است؟
چرا سرمایه‌گذاری در طرح‌های تولیدی مثل سیم و کابل دامغان سودآور است؟در دنیای امروز، سرمایه‌گذاری هوشمندانه می‌تواند نقشی کلیدی در ایجاد ثروت و رشد اقتصادی ایفا کند. یکی از بهترین حوزه‌ها برای سرمایه‌گذاری، پروژه‌های تولیدی است که نه تنها سودآوری بالایی دارند بلکه تأثیر قابل‌توجهی در رونق صنعت و اشتغال‌زایی دارند. طرح‌های تولیدی در ایران، به‌ویژه در حوزه‌هایی مانند تولید سیم و کابل، با تقاضای مداوم و بازار پایدار، بستر مناسبی برای سرمایه‌گذاری فراهم کرده‌اند.
راهنمای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های ساختمانی در حال ساخت
راهنمای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های ساختمانی در حال ساختسرمایه‌گذاری در پروژه‌های ساختمانی در حال ساخت می‌تواند راهی جذاب برای افزایش سرمایه باشد. در این مقاله، به بررسی نکات کلیدی برای انتخاب پروژه‌های مناسب می‌پردازیم و پروژه‌ای ویژه مانند روژانو را معرفی می‌کنیم که فرصتی با سود ۴۴ درصد طی یک سال ارائه می‌دهد.
تامین مالی جمعی فرابورس چیست؟
تامین مالی جمعی فرابورس چیست؟تامین مالی جمعی (کراد فاندینگ)از دو بخش crowd و funding تشکیل شدهبه معنی تامین مالی از یک جمع یا تامین مالی جمعیاست. کراودفاندینگ یک روش جدید است که در سطح جهانی و از سال ۲۰۰۶ برای تامین همه یا بخشی از سرمایه نقدی مورد نیاز جهت شروع یا انجام یک فعالیت مشخص مورد استفاده قرار میگیرد. که به تازگی در ایران هم مورد استقبال قرار گرفته است.
اپلیکیشن سرمایه گذاری با پول کم
اپلیکیشن سرمایه گذاری با پول کمآیا به دنبال راهی ساده و موثر برای سرمایه گذاری با پول کم هستید؟ اپلیکیشن سرمایه گذاری با پول کم می‌توانند گزینه‌های جذابی برای شما باشند. در این مقاله، بهترین اپلیکیشن‌هایی که به شما این امکان را می‌دهند که با سرمایه کم به بازار سرمایه و سایر فرصت‌های سرمایه‌گذاری وارد شوید، معرفی می‌شوند.