تامین مالی جمعی (کراد فاندینگ)
از دو بخش crowd و funding تشکیل شده
به معنی تامین مالی از یک جمع یا تامین مالی جمعی
است. کراودفاندینگ یک روش جدید است که در سطح جهانی و از سال ۲۰۰۶ برای تامین همه یا بخشی از سرمایه نقدی مورد نیاز جهت شروع یا انجام یک فعالیت مشخص مورد استفاده قرار میگیرد. که به تازگی در ایران هم مورد استقبال قرار گرفته است.
در تامین مالی جمعی، مشارکتهای نقدی افراد مختلفی از یک جامعه، برای یک هدف مشخص، از طریق زیرساختهای اینترنتی و عموما از طریق پلتفرمهایی که برای این منظور ایجاد شدهاند، جذب میشود.
تامین مالی جمعی چیست؟
تامین مالی جمعی که معادل فارسی Crowdfunding است و در برخی منابع به عنوان سرمایهگذاری جمعی شناخته میشود، به فرآیند جمعآوری سرمایه از تعداد زیادی سرمایهگذار برای تامین مالی یک کسب و کار، پروژه یا فعالیت خاص گفته میشود. این سرمایهگذاران به ازای مشارکت خود، سود نقدی، سهام یا پاداش دیگری دریافت میکنند.
این روش تامین مالی تنها به فعالیتهای اقتصادی محدود نمیشود و میتواند برای طرحهای نیکوکارانه و خیریه نیز به کار رود. استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان، پروژههای زیستفناوری، نانو، فناوریهای مالی، و سایر حوزههای نوآورانه میتوانند از طریق پلتفرمهای تامین مالی جمعی که مجوز از سازمان بورس دارند، سرمایه جذب کنند.
این روش برای اولین بار در سال 2006 توسط کارآفرینی به نام مایکل سالیوان برای تامین مالی شرکتش معرفی شد. پس از رکود اقتصادی در سال 2008، کراد فاندینگ به سرعت در سطح جهان پذیرفته شد. در ایران نیز این روش در سال 1397 با تصویب دستورالعمل تامین مالی جمعی توسط شورای عالی بورس رسمیت یافت.
در ابتدا لازم است چند کلیدواژه را تعریف کنیم تا ساده تر موضوع را شرح دهیم:
در تامین مالی جمعی، متقاضی که معمولاً شخص حقوقی است، درخواست خود را در پلتفرم عامل ثبت میکند. پس از ارزیابی و تأیید طرح، مراحل تامین مالی از طریق سرمایهگذاران انجام میشود. سرمایهگذاران پس از ثبتنام در پلتفرم میتوانند در طرحهای مختلف سرمایهگذاری کرده و گواهی شراکت دریافت کنند.
تامین مالی جمعی در چهار نوع مختلف ارائه میشود:
کمپین کراودفاندینگِ مبتنی بر پاداش
در این روش صاحبان سرمایه برای سرمایه گذاران پاداش
مدل مبتنی بر سهام
صاحبان سرمایه در این روش در مقابل تامین منابع مالی و بودجه مربوطه به صاحبان کسب و کار سهام دریافت می نمایند. در سال ۲۰۱۲ با تصویب قانون جابز آمریکا باعث رشد چشمگیر تامین مالی جمعی با مدل میتنی با سهام گردید.
مزایا:
معایب:
کراد فاندینگ فرصتهای مناسبی برای کسب و کارها و سرمایهگذاران فراهم کرده است و با وجود ریسکهای موجود، با تدابیر نظارتی و تضامین، ریسکها کاهش مییابد.
درصورتی که مایل هستید طرح های فعال در این زمینه را مشاهده کنید میتوانید به این صفحه در وبسایت فاندرلند بزرگترین مرجع معرفی طرح های تامین مالی جمعی فرابورس در ایران مراجعه کنید.